Grilovaný celer za 560 korun, švestkové knedlíky za 285 korun, grilovaná klobása za 245 korun. I takové ceny jsme tentokrát objevili v Lipně nad Vltavou. Nahlédli jsme už také do štědrovečerní nebo silvestrovské nabídky. Zajeli jsme i do nedalekého Vyššího Brodu a mluvili nejen s turistkami.
V Lipně nad Vltavou jsme se setkali s cenami, které překvapily nejen místní, ale i turisty. Například grilovaný celer stál 560 korun, zatímco švestkové knedlíky byly za 285 korun a grilovaná klobása za 245 korun. V restauraci, která je považována za zážitkovou, jsme ochutnali různé speciality, jako je „ryba dne“ s pečenou řepou a pohankou, jejíž cena dosahovala 760 korun. Také jsme se podívali na štědrovečerní menu, které začíná na 1 390 korunách za tříchodové jídlo a 1 990 korun za pětichodové bez vín.
V bistra poblíž restaurace jsme našli bufet s cenou 450 korun, který zahrnoval studené a teplé nápoje a různé pokrmy. V denní nabídce byla například grilovaná klobása s bramborovou kaší za 245 korun a švestkové knedlíky za 285 korun. Turisté reagovali na ceny různě; jeden z mužů vtipkoval o grilovaném celeru, ale pak se zamyslel nad cenou celeru v obchodě.
V nedalekém Vyšším Brodě jsme si všimli, že většina aut na parkovišti má rakouské poznávací značky. Navštívili jsme restauraci poblíž kláštera, kde jsme našli pokrmy jako uzenou kýtu s bramborovým knedlíkem za 218 korun a jelení guláš za 331 korun. Místní obyvatelé se vyjádřili, že ceny v restauracích jsou pro ně příliš vysoké, zatímco pro turisty jsou přijatelné.
Jedna z místních žen, která se s námi podělila o své názory, uvedla, že se cítí jako „chudí příbuzní“ i po téměř čtyřiceti letech od revoluce. Taktéž jsme se zajímali o dlouhodobě zavřenou léčebnu v Hrudkově, která by mohla přinést nová pracovní místa. Místostarosta Vyššího Brodu, Jaroslav Marek, uvedl, že město plánuje obnovit léčebnu a využít její potenciál pro rozvoj lázeňského města.
V minulosti byla léčebna oblíbeným místem pro pacienty s plicními potížemi z celé republiky. Nyní se čeká na strategického investora, který by mohl pomoci znovu oživit tento areál. Místní lidé jsou většinou rádi za příliv turistů, protože přinášejí peníze do regionu, ale zároveň se cítí ohroženi vysokými cenami v restauracích, které nejsou pro ně dostupné.

